Top Banner
Top Banner
TÜM KATEGORİLERİ GÖRÜNTÜLE
TÜM KATEGORİLERİ GÖRÜNTÜLE
PUBG Mobile Haberleri PUBG Mobile Haberleri
Brawl Stars Haberleri Brawl Stars Haberleri
Valorant Haberleri Valorant Haberleri
LoL Haberleri LoL Haberleri
CS2 Haberleri CS2 Haberleri
MLBB Haberleri MLBB Haberleri
1 Yıl Önce
361 Görüntülenme 6 dk, 54 sn

Video Çeviri Nasıl Yapılır?

Video Çeviri Nasıl Yapılır?

Dijital dünyanın hızla gelişmesiyle birlikte, videolar artık internetin en popüler içerik türlerinden biri haline geldi. Ancak, farklı dillerdeki videoları anlamak bazen zorlu bir süreç olabilir. 

İşte tam bu noktada, video çevirisi devreye girer ve videoların sınırlarını aşarak farklı dillere ulaşmasını sağlar. Peki, video çeviri nasıl yapılır? Hangi yöntemler kullanılır? 

Video çevirinin sıradan bir metin çevirisinden ne farkı var? Merak edenler için, videoların dil sınırlarını aşan büyülü dünyasına bir yolculuk başlamak üzere. Hazır mısınız? İşte video çevirisi hakkında ilgi çekici detaylar!

Dünya birbirine daha fazla bağlanmaya devam ederken, küresel bir kitleye ulaşma yeteneğine sahip içerik oluşturmak önemlidir. Bu, genellikle video içeriğinizin bir yabancı dile çevrilmesini gerektirir. 

Teknoloji, dünyanın dört bir yanındaki insanlara daha önce hiç olmadığı kadar çevrimiçi içeriğe erişim sağladı. Bu, COVID-19 salgını sırasında daha da belirgin ve önemli bir hale geldi. 2016'da video, tüm küresel tüketici internet trafiğinin %72'sini oluşturuyordu ve bu sayı son 7 yılda çok fazla arttı. Bugün video trafiği, tüm internet trafiğinin %82'sini oluşturuyor.

YouTube'da en çok izlenen ilk 10 ülke: ABD, Brezilya, Rusya, Japonya, Hindistan, İngiltere, Almanya, Fransa, Meksika ve Türkiye'dir.

Dünyanın en büyük ve en popüler video platformlarından biri olan YouTube, dünya çapında bir milyardan fazla kullanıcıya ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulmuş olmasına rağmen, en çok YouTube kullanıcısına sahip ilk 10 ülkeden sekizi, İngilizce konuşulmayan ülkelerdedir. 

Küreselleşmenin derin etkisi inkar edilemez. Diyaloğun diğer dillere tercümesi olan altyazılar, dünyanın her yerinden insanlara, içeriğinizle etkileşim kurma imkanı sunar. 

Küresel bir kitleye ulaşmak istiyorsanız, videoları yabancı dillere çevirmenin ne kadar kolay olduğunu size göstermek istiyoruz.

Neden videoları çevirmelisiniz?

Videoları yabancı dillere çevirmenin, içeriğinizi erişilebilir, aranabilir ve ilgi çekici kılmak gibi birçok faydası vardır. Eğer Youtube video çevirisi olmasaydı, en sevdiğimiz uluslararası film ve şovlardan bazılarını izleyemezdik. 

Bahsedildiği gibi çeviriler, içeriğinizin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar ve ziyaretçilerinizi, bir sonraki şovu arayan sadık izleyicilere dönüştürebilir. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar içerik oluşturuyor ve görüntülüyorlar. Ancak maalesef videolar her zaman yabancı dillere çevrilmiyor. İçerik oluşturucular, videolarını, içeriklerini izlemek isteyen milyarlarca insanın gözü önüne getirme fırsatını kaçırıyorlar. 

Ayrıca yabancı dildeki videolar SEO ve video izlenmelerini arttırır. Altyazılarda olduğu gibi çeviriler için metin dosyası da, arama motoru botlarının alakalı anahtar kelimeleri taramasına yardımcı olarak, videonuzun bu dillerdeki arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur. 

İçeriğiniz yabancı bir dile çevrilmiyorsa, hedeflenen ülkenin arama sonuçlarında görünmez. Muhtemelen rakipleriniz içeriklerini çevirmiyor, bu yüzden rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. 

Altyazılar ayrıca izleyicilere, videoları sese duyarlı ortamlarda izleme esnekliği sağlar. Kullanışlı akıllı telefonlarımız, internet erişimi olduğu sürece her yerde video izlememizi sağlıyor. 

İnsanların kaç kez gürültülü bir trende veya spor salonunda egzersiz yaparken video izlediğini gördünüz? İzleyicileriniz, kulaklıkları olmasa da sese ihtiyaç duymadan videoları izleyebilir ve işitsel bilgileri anlayabilirler. Bu, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olur ve İngilizce konuşmayan izleyicilere, videoları herhangi bir ortamda daha uzun süre izleme potansiyeli verir. 

Son olarak, ama kesinlikle en önemlisi; çeviriler, içeriğinizi dünya çapında işitme kaybı olan milyonlarca insan için erişilebilir kılar. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya nüfusunun yaklaşık %5'i, yani 466 milyon insan işitme kaybına sahip. 2050 yılına kadar 700 milyondan fazla insanın veya her on kişiden birinin engelleyici işitme kaybına sahip olacağı tahmin edilmektedir. Çeviriler, dünyanın dört bir yanındaki sağır ve işitme güçlüğü çeken toplulukların da, içeriğinizden keyif almasını sağlar.

Video çevirisi nasıl yapılır?

Çeviri oluşturmanın tipik ve en kolay yolu, önce orijinal dilde altyazı oluşturmaktır.

Açıklamalar, altyazılarla değiştirilemez. Video açıklamaları, bir videodaki sesin görsel bir temsilidir ve izleyicinin duyamayacağını varsayar. Altyazılar ise izleyicinin dili duyabildiğini, ancak dili anlamadığını varsayar.

Bir altyazı dosyası oluşturduğunuzda, çeviri oluşturmak çok daha kolay hale gelir. Yayınlamadan önce, transkriptinizin son halinin doğruluğunu kontrol ettiğinizden emin olun. Bir satıcıyla çalışıyorsanız, altyazı sunup sunmadıklarını sorduğunuzdan emin olun. 

Kendin Yap Çevirileri

Orijinal dilde altyazılar oluşturun. Bunları kendiniz yapabilir veya YouTube'un otomatik altyazı özelliğini kullanabilirsiniz.

  • YouTube İçerik Stüdyosu’na gidin, ardından Video Yöneticisi 'ni seçin. Çevirmek istediğiniz videonun altındaki “Düzenle” düğmesini tıklayın.
  • Video düzenleyicinin üst kısmındaki Altyazılar/CC sekmesine gidin
  • “Yeni Altyazı Ekle” veya “Bilgi”'ye tıklayın. Bir arama çubuğu görünecektir.
  • Çevirmek istediğiniz dili arayın 
  • Yeni bir menü görünecektir. “Yeni Altyazı Oluştur” veya “CC”'ye tıklayın
  • YouTube'un video düzenleme arayüzüne yönlendirileceksiniz. Dökümün üzerinde, “Otomatik Çevir” düğmesini göreceksiniz. 
  • Çeviriniz “orijinal transkript” altında görünecektir. Bunları doğrudan arayüzde kolayca düzenleyebilirsiniz. 
  • Son olarak, çevirilerinizin doğru olduğundan emin olduğunuzda “Yayınla”'yı seçin!

Not: YouTube'da çeviri oluşturmak ücretsiz bir çözüm olsa da, herkesin bildiği gibi yanlıştır. Parayla kazandığınızı, çevirileri düzenlerken zaman ve kaynaklarla feda etmiş olursunuz. Çevirileriniz yanlışsa, yalnızca izleyicilerin dikkatini dağıtmakla kalmaz, aynı zamanda engelli kişileri koruyan büyük Uluslararası Erişilebilirlik Yasalarını ihlal ettiğiniz için, olası bir dava ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Üçüncü taraf bir hizmetle çeviri oluşturma

Videolarınızın çevirilerini online olarak da yapabilirsiniz. Bunun için Google’de “Online video çeviri” ya da “Online video çevirme” gibi aramalar yapabilirsiniz. Genel olarak Video çeviri sitelerinin kullandığı altyapı birbirine benzediği için, şu şekilde işlem sağlayabilirsiniz.

1. Videonuzu yükleyin.

Video dosyanız ister dizüstü bilgisayarınızda, ister Google Drive'da, Youtube'da veya Dropbox'ta olsun, istediğiniz yerden içe aktarabilirsiniz. Genellikle ilk 10 dakika ücretsiz olup, dosya sınırlaması yoktur.

2. Videonun dilini seçin.

120 dil, lehçe ve aksanda transkripsiyon desteklenmektedir.

3. "Transkripsiyon" veya "Altyazılar"ı seçin.

Videonuzu çevirmek için, önce onun yazıya dökülmesi gerekiyor. Altyazıları videonuza daha sonra eklemeyi planlıyorsanız, dışa aktarmak istediğiniz biçime bağlı olarak "Altyazılar"ı seçin. Bunun yerine bir transkripte sahip olmak istiyorsanız "Transkripsiyon" seçeneğini seçin.

4. "Makine üretimi" veya "İnsan yapımı"nı seçin.

Otomatik deşifre yazılımları, ışık hızında ve %85 doğru bir çeviri yapmaktadır. İnsan tarafından yazılan çevirilerde, dosyanız bir uzman ve ana dili İngilizce olan biri tarafından yazıya dökülecek, düzeltilecek ve %99 doğrulukla teslim edilecektir.

5. Transkriptinizi/altyazılarınızı alın.

Otomatik yazılımlar, dosyanızı yalnızca birkaç dakika içinde metne dönüştürecektir (dosyanızın uzunluğuna bağlı olarak). İnsan hizmetini seçerseniz, transkriptiniz genellikle 24 saat içinde hazır olacaktır.

6. "Çeviri"yi seçin ve dilinizi seçin.

Video tercümanı, videonuzun çevirisini bir dakika içinde oluşturacaktır.

7. "Dışa Aktar"a tıklayın ve tercih ettiğiniz dosya formatını seçin.

Videonuzu tercümeye çevirmek işte bu kadar kolaydır.

BENZER BLOG BAŞLIKLARI
YouTube'da Video Yayınlamak İçin En İyi Zaman Hangisidir?

YouTube'da video yayınlamak için en iyi zamanı keşfedin! İzlenme sayınızı ve etkileşiminizi artırarak başarıya ulaşmanızı sağlayacak ipuçları burada.

1 Yıl Önce
YouTube Videoları Nasıl Düzenlenir?

YouTube videolarınızı profesyonel bir şekilde düzenlemenin yollarını öğrenebilirsiniz. YouTube Videoları Nasıl Düzenlenir? makalemizi okuyun.

1 Yıl Önce
Tiktok Videolarınıza Nasıl Metin Eklenir?

Tiktok videolarınıza metin eklemek için basit adımlar ve ipuçları! Sosyal medya stratejinizi güçlendirin.

1 Yıl Önce