Top Banner
Top Banner
TÜM KATEGORİLERİ GÖRÜNTÜLE
TÜM KATEGORİLERİ GÖRÜNTÜLE
PUBG Mobile Haberleri PUBG Mobile Haberleri
Brawl Stars Haberleri Brawl Stars Haberleri
Valorant Haberleri Valorant Haberleri
LoL Haberleri LoL Haberleri
CS2 Haberleri CS2 Haberleri
MLBB Haberleri MLBB Haberleri
7 Ay Önce
1540 Görüntülenme 9 dk, 53 sn

Uno Oyunu Nasıl Oynanır? Kuralları Neler?

Uno Oyunu Nasıl Oynanır? Kuralları Neler?

Uno oyunu birçok insanın ilgisini çeker. Eğlenceli ve basit bir oyundur. Bir tür kart oyunu olarak karşımıza çıkar. Her yaştan insan için uygun kabul edilir. Uno, bütün zamanların en sevilen ve en ünlü kart oyunları arasında yer alır. 1971 senesinde Merle Robbins isminde bir girişimci tarafından ortaya çıkarıldı. Kendisi Amerikalı bir berberdir. O dönemden beri yüz elli bir milyondan fazla satmıştır. Fakat dünya çapında büyük bir hit haline gelmeden önce oyunun mütevazı bir başlangıcı oldu. Oyun, Merle’nin oğlu ile beraber eski tarz bir kart oyununun kuralları hakkında tartışmasının bir sonucu olarak yaratıldı. Hatta bu oyun için Merle, ilk 5000 kopyayı satmak hedefiyle evini ipotek ettirdi. Çünkü sermayeye ihtiyacı vardı. 

Hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kişiler için uygun bir seçim olan Uno, pratik bir şekilde oynanıyor. Hızlıca kavranabilen Uno oyunu, basit kurallara dayanıyor. Kurallar basit olduğu için çok fazla strateji ve derinlik ön plana çıkıyor. Peki, Uno oyunu nasıl oynanır? Detayları sizler için hazırladık.

Uno Oyunu Nasıl Oynanır?

Uno nasıl oynanır

Uno oyunu ile ilgili kurulum, temel kurallar, nasıl kazanılır ve özel kartlar hakkında bilgiler vereceğiz. İster ilk kez Uno oynuyor olun isterseniz de seneler önce oynadıktan sonra yeni bir tura geçiyor olun, rehberimiz sayesinde daha iyi bir oyun deneyimi elde edeceksiniz. Uno oyunu nasıl kurulur ve Uno oyunu kuralları nelerdir açıklayacağız.

Ayrıca her özel kartın ne manaya geldiğini de sizler için ele aldık. Her Joker ve Aksiyon kartın kurallarından söz edeceğiz. Bu sayede bunlardan birine denk gelirseniz, neler yapacağınız hakkında fikir sahibi olursunuz. Rehberimizde aynı zamanda Draw 2 ve Wild Draw 4 kartlarını istifleyip istiflemeyeceğiniz gibi daha zorlu soruların cevaplarını da belirttik. Bunların yanı sıra puanlama sistemi ile alakalı da bilgiler paylaştık. İşte, Uno oyunu hakkında bilinmesi gerekenler…

Uno Oyunu Nasıl Kurulur?

Uno oyunu sadece iki oyuncuyla ya da maksimum on oyuncu ile oynanır. Her destede yüz on iki kart mevcuttur. Fakat bunlardan üçü boş, kişiselleştirilebilir kartlar olarak karşımıza çıkar. Bunlara dilediğiniz kuralı yazabilirsiniz. 

Kişiselleştirilebilir kartların kurallarına karar verdikten sonra desteyi karıştırın ve her oyuncuya yedi kart dağıtın. Dağıtma işlemi sonunda destenin üst alanından bir kart alın ve yüzü yukarı olacak biçimde masanın üstüne koyun. Bu, atılan kart yığınının başlangıcı olacak. Karıştırılmış destenin geri kalanını yanına yerleştirin.

Uno Oyunu Temel Kuralları Nelerdir?

Uno oyununda her turdaki amaç, bütün kartlarından kurtulan ilk oyuncu olmaktır. Ayrıca dağıtıcının solunda bulunan kişi başlar ve her kişinin elinden tek bir kartı atılan desteye dahil etmesi gerekir. Bunun için kartla eşleyen simge, sayı ve renk önemlidir. 

Bir kart oynanamıyor ise o oyuncunun desteden yeni bir kart alması ve sonrasında da oyunun geri kalanını atlaması lazımdır. Sıradaki oyuncu saat yönünde gelir. Bu düzen ise bir oyuncu elindeki bütün kartlardan kurtulana dek sürer. 

Uno Oyunu Nasıl Kazanılır?

Uno oyunu kazanma stratejileri sıklıkla merak edilir. Bir oyuncu sondan ikinci kartını attığı zaman Uno diye bağırması gerekmektedir. Bu durum, kişinin bir kartının kaldığını ve ilgili turu kazanmaya çok yakın olduğunu diğer oyuncuların bilmesini sağlamaktadır. Farklı bir oyuncu sırasına başlamadan evvel bu durum belirtilmelidir. Eğer yapılmaz ise oyuncunun ceza olarak iki kart çekmesi gerekmektedir. Bundan dolayı sondan ikinci kartınızı bırakırken ya da hemen öncesinde Uno şeklinde bağırmayı ihmal etmemelisiniz. Elindeki bütün kartlardan ilk kurtulan oyuncu ise bir tur kazanmaktadır. 

Her turun sonunda puanlar hesap edilmektedir. Puanlar sadece o turun galibine verilmektedir. Puanlar, kaybeden oyuncuların ellerinde kalan kartlara göre verilmektedir. Ayrıca her kart farklı sayıda puana karşılık geliyor. Toplamda 500 puana erişen ilk oyuncu Uno oyununu kazanıyor. Eğer bu bir turda sağlanmaz ise kartları tekrardan karıştırın ve puanları bir sonraki tura aktarın. 

Peki, Uno oyunu puanlama sistemi nasıldır? Uno oyununda puanlarla ilgili şunları bilmek gerekir:

  • Wild Kişiselleştirilebilir kart - 40 puan
  • Wild Shuffle Hands kartı - 40 puan
  • Wild Draw 4 kart - 50 puan
  • Joker kart - 50 puan
  • Kartı atla - 20 puan
  • Ters kart - 20 puan
  • 2 kart çekmek - 20 puan
  • Tüm numaralı kartlar - Nominal değer

Uno Oyunu Özel Kartlar Ne Anlama Gelir?

Uno oyunu özel kartlar da bilinmelidir. Her Uno paketinde yeşil, kırmızı, sarı ve mavi olmak üzere 76 tane kart mevcuttur. Bunlar en yaygın kartlar olarak karşımıza çıkar. Her renk şeması için sıfırdan dokuza kadar numaralandırılmış 19 tane kart bulunur. Bunun yanı sıra oyunun gidişatını lehinize çevirecek bazı özel kartlar da mevcut. Bunlar Aksiyon ve Joker kart olarak bilinir. 

Uno Ters Kartlar

Uno’nun en meşhur aksiyon kartlarından biri de Ters Kartlar olur. Bu kartı oynadığınız zaman sıra tersine çevrilmektedir. Tipik olarak bir sonraki oyuncu sizden saat yönünde gelen oyuncu olmaktadır. Ancak Ters Kart oynandığında ise dönüş sırası saat yönünün tersi olur. Ters Kartlar renklidir. Sadece üstteki kart aynı renkte ise ya da farklı bir Ters Kart ise atılan desteye dahil edilir. Bir turun başında Ters Kart açık olarak görünür ise oyun sırası saat yönü yerine saat yönünün tersi olacak biçimde dağıtıcı yönüne geçmektedir. 

Atlama Kartı

Rakip kazanmak üzere ise Atlama Kartı kullanılarak onu sırasını kaçırmaya zorlamanız mümkün. Atlama Kartı, sıradaki kişinin sırasını kaçırmasına yol açar. Ters kartlarda olduğu gibi bir Atlama Kartını sadece atılan destenin en üstünde eşleşen renkteki bir kart ya da farklı bir Atlama Kartı oynamak söz konusudur. Bir turun ilk başında Atlama Kartı açık olarak görünür ise dağıtıcının solunda konumlanan oyuncu sırasını kaçırmak zorunda kalır. 

Draw 2 Kartı

Rakibin eline kart eklemesini sağlamak adına Draw 2 kartını tercih edebilirsiniz. Draw 2 kartını oynadığınız zaman, bir sonraki kişinin iki kart çekmesi ve sırasını kaçırması gerekmektedir. Diğer Aksiyon kartlarındaki gibi bu sadece atılan destenin üzerinde eşleşen renkte bir kart ya da farklı bir Draw 2 kartı olduğunda oynanmaktadır. İlgili kart bir turun başında ortaya çıkarsa, sırası ilk gelen kişi iki kart çekmeli ve sıranın geri kalanını kaçırmalıdır. Her Uno paketinde sekiz tane Ters kart, sekiz tane Draw 2 kart ve sekiz tane Atlama kartı mevcuttur. 

Wild Kartlar

Aksiyon kartlar gibi Wild kartlar da Uno için birçok önemli özelliklere sahiptir. Uno Wild kart, ileriye dönük olarak oyunun rengini değiştirmeyi mümkün kılar. Dört farklı Wild kart çeşidi mevcuttur. Standart Wild karttan söz ederek başlayacağız. Bu kartlar oynandığında kişinin ileriye doğru oyuna devam etmek adına herhangi bir rengi seçmesine imkan sağlar. Her pakette dört tane standart Wild kart mevcuttur. Bir oyun turunun başında bir Wild kart ortaya çıkarsa, dağıtıcının solundaki oyuncu oyunu başlatacak rengi belirler. 

  • Wild Draw 4 Kartı: Uno Wild Draw 4 kartı, bir sonraki kişiye ciddi bir sorun yaratabilir. Bir sonraki kişiyi dört kart çekmeye zorlayan karttır. Karta herhangi bir renk dahil edilebilir. Fakat elinizde atılan destenin en üstündeki kart ile aynı renkte bir kart bulunuyor ise Wild Draw 4 kartı oynanmaz. Rakip oyuncu kartın kurallara aykırı biçimde oynandığını düşünüyor ise bu karta itirazda bulunabilir. Wild Draw 4 kartını oynayan oyuncu, rakibine elini göstermek zorunda kalır. Eğer hatalı ise dört kart daha çekmek durumundadır. Fakat eğer rakip yanılıyor ise altı kart seçmek durumunda kalır. Ayrıca Wild Draw 4 kartı turun başında açık olarak görünür ise desteye geri gönderilmesi lazımdır. Her pakette bu kartlardan dört tane mevcuttur.
  • Wild Shuffle Kartı: Her Uno destesinde bu kartlardan sadece bir tane bulunur. Bu kart, atılan destedeki herhangi bir renkli kartın üstüne yerleştirilebilir. Oyunun nasıl edeceğine karar vermek adına ona herhangi bir renk dahil edilebilir. Kartı oynadıktan sonra her kişinin elindeki bütün kartları toplamalısınız. Ardından karıştırmalısınız. Daha sonra da bu kartları, oyuncunun solundaki kişiden başlayarak dağıtın. Kart bir turun başında açık şekilde görünür ise dağıtıcının solunda konumlanan oyuncu, oyunu başlatacak rengi seçmelidir. Bu kart destenizde yok ise büyük ihtimalle oyunun önceki kopyasına sahip olursunuz. Uno, 2018’de kart setlerine Wild Shuffle Kartı dahil etti. 
  • Wild Özelleştirilmiş Kartlar: Bu kart, oyuncuların kendisine hangi kuralın ekleneceğine karar kıldığı ve tam anlamıyla boş olan bir karttır. Bütün oyuncuların aynı fikirde olduğu ve buna tur başlamadan evvel karar verildiği taktirde herhangi bir kural dahil edilebilir. Diğer Wild kartlarda olduğu gibi onu oynayan oyuncu hangi rengin oyuna devam edeceğine karar vermektedir. Her Uno destesinde üç tane özelleştirilebilir Wild kart vardır. Kişiler bu kartlardan kaç tanesini kullanmak istediklerine kendileri karar verebilirler. İlk açık kart olarak belirir ise dağıtıcı kişinin solundaki oyuncu ilk önce hangi rengin kullanılacağına karar verir. Wild özelleştirilebilir kartlar da oyuna yeni dahil edilmiştir. Yani 2018 öncesine ait bir set kullanıyor iseniz büyük ihtimalle bu kartlara sahip olmazsınız.

Uno 7 Kuralı Nedir?

Birçok kişinin merak ettiği konulardan biri de Uno 7 kuralı olmaktadır. Peki, Uno 7 kuralı nedir? 7-0 kuralı, standart Uno kurallarını değiştirmek için uygulayabileceğiniz tavsiye edilen bir kural olarak karşınıza çıkar. Buna göre birisi üzerinde 7 sayısı olan bir kart oynadığında, kendi seçmiş olduğu bir oyuncu ile el takası gerçekleştirebilir. Aynı zamanda sıfır kart oynandığı zaman bütün oyuncuların sıradaki bir sonraki oyuncu ile el değiştirmesi lazımdır. Bu standart bir Uno kuralı olmamaktadır. Bu nedenle karmaşık geliyor ise oynamak zorunda değilsiniz.

Uno’da 3 Kart Atılabilir mi?

Merak edilen diğer noktalardan biri de Uno’da 3 kart atılıp atılmayacağı olur. Standart Uno kurallarında aynı anda birden çok kart oynamak mümkün değildir. Her turda aynı anda sadece bir kart atmanız söz konusu olmaktadır. Uno’nun eğlenceli yanlarından biri de, yeni kurallar getirebilecek boş kartlar barındıran desteler ile özelleştirilebilir bir oyun olmasıdır. Kuralları kişiselleştirmek istiyorsanız, kendi özel kurallarınızı benimseyebilirsiniz.

Telefonda Uno Oynanır mı?

Uno oyununu online oynamak mümkündür. Bunun için resmi ve ücretsiz olan UNO uygulamasını cep telefonunuza yükleyebilirsiniz. Hem İOS hem de Android olarak Uno oyunu uygulaması vardır.