Top Banner
Top Banner
TÜM KATEGORİLERİ GÖRÜNTÜLE
TÜM KATEGORİLERİ GÖRÜNTÜLE
PUBG Mobile Haberleri PUBG Mobile Haberleri
Brawl Stars Haberleri Brawl Stars Haberleri
Valorant Haberleri Valorant Haberleri
LoL Haberleri LoL Haberleri
CS2 Haberleri CS2 Haberleri
MLBB Haberleri MLBB Haberleri
7 Ay Önce
384 Görüntülenme 10 dk, 19 sn

Oyuncu Klavyesi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oyuncu Klavyesi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oyuncu klavyesi seçimi oldukça önemlidir. Oyuncu klavyesi satın alırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilir. Oyuncu klavyeleri, iyi bir oyun deneyimi için en önemli ekipmanlardan biridir. Dolayısıyla bu tür ekipmanlar satın alırken çeşitli noktalara odaklanmak önemli.

Oyuncu klavyesi satın alırken nelere dikkat edilmelidir diyorsanız, tüm ayrıntıları sizler için hazırladık. Tasarım, dayanıklılık ve kişiselleştirme gibi birçok unsur, oyuncu klavyesi seçiminde son derece önemlidir. Peki, oyuncu klavyesi seçimi nasıl olmalı? Bu süreçte nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

Oyuncu Klavyesi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

oyuncu klavyesi satın alırken nelere dikkat edilmelidir

Oyuncu klavyesi satın alırken nelere dikkat edilmelidir? Bir oyuncu klavyesi edinmek, oyun deneyiminizi bir üst noktaya ulaştırır. Oyun oynarken rahat ve duyarlı bir klavye kullanmak önemlidir. Kaliteli ve kullanışlı bir oyuncu klavyesinin özellikleri arasında RGB renkler, temizliği kolaylaştırmak için çıkarılabilir tuşlar ve kablosuz bağlantı gibi detaylar yer alır. Oyuncu klavyesi seçiminde şunlara dikkat etmek gerekir:

Kullanım Türünü Tanımlayın

Oyuncu klavyeleri oldukça çeşitlidir. Her birinin kendine has özelliği bulunur. Bu nedenle klavyeyi ne tür bir şekilde kullanacağınızı düşünmek gerekir. Oyunlar için ideal olan, hangi niteliklerin ve kısayolların sunulduğunu anlamaktır. Üretkenlik için yazma rahatlığı ve ergonomi önemlidir. Mesela sayısal tuş takımını bir çalışma ortamında kullanmak istediğinizde daha farklı modellere odaklanmak gerekir. Ancak oyun oynamak için aksesuar arayanlar için oyunu daha işlevsel hale getiren WASD tuşlarını vurgulayan ve tuş eşleştirmeye izin veren klavyeler seçmek lazımdır.

Konektöre Dikkat Edin

Birçok klavye A tipi standart USB bağlantısı içerir. Bu, ekipmanı pratik olarak herhangi bir bilgisayara bağlanmanıza yardımcı olur. Buna karşın USB-C ve hatta Bluetooth üzerinden bağlantıyı kullanan pek çok farklı model mevcut. Normal şartlarda USB-C standardını kullanan ekipmanlar, son dönemlerde bilgisayarda yaygınlaştığı için eski dizüstü ya da PC sahibi olanlar için problem olabiliyor. Bluetooth modelleri uygun olabilir. Çünkü mevcut girişlerden birini işgal etmezler.

Boyut ve Tasarım

Mekanik klavyeler, membran klavye modellerinden daha ağır ve daha büyük olurlar. Çünkü bunlar, bazı hallerde şarj edilebilir bir pile ek olarak, çalışmaları için çok daha dayanıklı bir mekanizma içerirler. Buna karşın oyun severler, tam klavyenin sol tarafına öncelik veren, temelde tuşların sadece yarısına sahip olan ürünler olan tek elle kullanılan cihazları tercih edebilir. Nedeni ise temel olarak oyunlarda hareket etmenin daha kolay yollarını sunmalarıdır. 

Mekanik klavyenin bir başka farklılığı ise klasik klavyelerde gördüğümüzden çok daha çekici olan çevre birimlerinin görünümü olur. Çoğu halde farklı aydınlatma seviyeleri ile yapılandırılabilen LED’ler, mekanik klavyelerin en önemli noktalarından biri olarak karşımıza çıkar. Öte yandan mekanik klavyeler, farklı renklerde değiştirilebilir tuşlara sahip olurlar. Bu da oyuncunun belirli bir oyun ya da uygulamada belirli kullanım için bazı tuşları vurgulamasına imkan sağlar.

Tuş Türleri

Oyuncu klavyelerindeki tuşların her birinin, anahtar şeklinde de isimlendirilen bağımsız bir mekanizması mevcuttur. Buna ek olarak, her biri benzersiz niteliklere ve işlevselliğe sahip olan birkaç anahtar modeli bulunur. En iyi bilinen anahtarlar, MX Green, MX Blue, MX Clear, MX Brown, MX Red, Cherry MX Black şeklinde açıklanabilir. Her bir anahtar için bir yay direnci mevcuttur. Bunlar, kullanıcının bir anahtarı gerçekten etkinleştirmek için uygulaması gereken kuvveti belirlemektedir. Aynı zamanda her anahtar modelinin farklı bir ses türü vardır. Kırmızı daha sessiz iken kahverengi daha yüksek sesli olmaktadır. 

Ekstra Özellikler

Mekanik klavyeler, daha çok dayanıklılık ve rahatlığın yanı sıra medya kontrolü ya da kısayol tuşları bakımından klasik klavyelere göre çok daha fazla nitelik sağlama eğilimindedir. Bu klavyelerde tuşları oldukça basit bit şekilde değiştirmenizi sağlayan LED’ler yer alır. Kimi modellerde ayrıca entegre USB hub’lar konumlanır. Bu, kalem sürücülerini ve harici USB aygıtlarını direkt olarak klavyeye bağlayabileceğiniz manasına gelir. Bu, sınırlı sayıda bağlantı noktasına sahip olanlar ve kasaya çok kolay erişemeyenler için iyi bir özelliktir. 

Membran mı Yoksa Mekanik mi?

İyi bir oyun bilgisayarı toplamak, diğer yandan oyun için en uygun çevre birimlerinin seçilmesini de kapsar. Membran klavye, isminden de anlaşılacağı gibi tuş ile plaka arasında kauçuk bir zar barındırır. Bu tarz klavyeler sessiz olma özelliğine sahipler. Ancak mekanik klavyelere oranla daha yüksek gecikme süresini içerirler. Bu da daha çok hassasiyet arayan oyuncuları rahatsız edebilir. 

Mekanik klavyeler ise klavye kartı ile direkt olarak temas halinde olan ve anahtar olarak bilinen bir mekanizma içerirler. Gecikme, membran klavyelerle karşılaştırıldığı zaman çok daha düşük seviyede olur. Normalde bu, çoğu oyuncu klavyesinde bulunan özelliktir. Ayrıca harflerin tek tek etkinleştirildiği klavyelerin süresi de genel olarak daha uzun olur. 

Kablosuz, Bluetooth ya da Kablolu

Kablosuz bağlantısı olan klavyelerde yüksek gecikme yaşanabilir. Bu nedenle, oyununuz için en iyi klavyeyi arıyor iseniz en iyi seçenek kablolu klavyeler olacaktır. Bu, oyun istasyonunuzu görsel olarak daha karmaşık hale getirebilir. Ancak yüksek oyun performansı için kablolu klavyeler iyi bir seçimdir. 

Ergonomik Klavye

Tuşların eğimi ve tasarımı gibi unsurları hesaba katmak da oyuncu klavyesi seçimi konusunda önem arz eder. Bazı klavyelerde onları geleneksel olandan farklı bir düzene bölen farklı alanlar mevcuttur. Bilek desteğinin olması, özellikle de günün büyük bir kısmını oyuna ayıranlar için ayrı bir iyi özelliktir. Rahatsız edici ekipmanlar zaman içinde yaralanmalara ve kronik ağrılara neden olabilir. Bundan dolayı oyuncu klavyesi satın alırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun bir başka yanıtı da ergonomik olma niteliğidir.

RGB Arka Aydınlatma ve Özelleştirme

Herhangi bir oyun klavyesindeki arka aydınlatma, tam anlamı ile estetik görünebilir. Ancak daha pratik amaçlara da hizmet eder. Bir yandan ayrı ışık kaynaklarına gereksinim duymadan karanlıkta bile rahat bir şekilde oyun oynamanıza izin verir. RGB arka aydınlatma, oyuncular arasında çok popülerdir. Bireysel tuş aydınlatma sistemi, sonsuz özelleştirme seçeneklerine imkân sağlar. Belirli tuşlara farklı renkler atayabilir ya da tarzınıza uygun olan efektleri seçebilirsiniz.

Oyuncu Klavyesinin Kalitesi ve Malzemeleri

Oyuncu klavyesi satın alırken nelere dikkat edilmelidir diyorsanız, bir diğer önemli noktanın da klavye malzemesi olduğunu söyleyebiliriz. Klavyenizin yapım kalitesi, ömrünü ve kullanılabilirliğini direkt olarak etkilemektedir. Oyuncu klavyelerinin genel olarak yoğun kullanım oturumlarına dayanması lazımdır. Bu sebeple dayanıklılık önemlidir. Gereksiz yere ağır olmadan uzun süreli işlevsellik sunacak alüminyum çerçeveler ya da plastik gövdeler gibi sağlam fakat hafif malzemeleri tercih etmelisiniz. Klavyenin kalitesini detayları ile değerlendirmelisiniz. İyi dizayn edilmiş bir klavye, sağlam tuşlara ve uzun süreli kullanımdan sonra solmayacak yazılara sahiptir. 

Tuş Malzemesi ve Dayanıklılık

Klavye tuşlarının üst bölümünde küçük ama hayati bileşenler olan tuş başlıkları, klavyenin genel işlevselliği ve ayrıca uzun ömürlülüğü bakımından çok mühimdir. Bu tuşlar, her biri farklı bir dayanıklılık seviyesi ve his sunan farklı malzemelerden elde edilir. PBT ve ABS en yaygın klavye tuşu malzemeleridir. ABS tuşlar çoğunlukla hafiftir ve daha ekonomiktir. Diğer türlere göre daha az dayanıklılık sunabilir. Ve kısa zamanda yıpranabilir. PBT tuşlar ise oldukça dayanıklıdır. Zaman içinde yıpranmaya karşı direnç gösterir ve uzun oyun seansları esnasında bile dokularını daha uzun süre korurlar. Tek dezavantajı ise nispeten yüksek fiyatlı olmasıdır. 

Programlanabilir Makro Tuşlar

Sık olarak belirli bir tuş serisini kullanıyor iseniz programlanabilir makro tuşlar, oyun deneyiminizi optimize etmenize imkân sağlar. Bu özelleştirilebilir tuşlar, normalde birden çok tuş vuruşu gerektiren karmaşık ve çok adımlı komutları algılayabilir. Bu özellik, hız ve zamanlamanın mühim olduğu gerçek zamanlı strateji ve MMORPG oyunlarında etkili olabilir. Mesela en sevdiğiniz oyunda sık olarak üç tuşlu bir kombinasyon kullanıyor iseniz her defasında bu üç tuşa basmak yerine bu diziyi bir makro tuşa programlama şansı elde edebilirsiniz. 

Bu kombinasyon tek bir dokunuş ile gerçekleştirilir ve elbette siz üstünlük sunar. Bazı oyuncu klavyeleri, klavyenin üstünde ya da yanlarında özel makro tuşlar barındırır. Bazılarında da bütün tuşlar programlanabilir. Bu tuşların tam sayısı ve yerleşimi ise klavyenin modeline göre değişiklik gösterir ve oyun gereksinimlerinize uygun olmalıdır.

Yazılım ve Özelleştirme Seçenekleri

Oyuncu klavyesindeki ilgili yazılım ve özelleştirme seçenekleri, oyun esnasında size büyük avantajlar sunabilir. Özelleştirme seçenekleri, RGB aydınlatmasını yapılandırmanıza, tuş işlevini yeniden eşleştirmenize ve hızları ayarlamanıza fırsat sunar. Ayrıca bazı klavyeler, diğer uyumlu cihazlar ile senkronizasyonu kolaylaştırır. 

Fiyat ve Bütçe

Mükemmel oyun klavyesini tercih ederken bütçenize de dikkat etmelisiniz. Uygun fiyatlı klavyeler çoğunlukla gölgelenme önleyici tuşlar ve LED arka aydınlatma gibi bazı temel özellikler içerir. Fakat bazen yapı kalitesi ya da tuş malzemesi gibi daha ince ayrıntılarda yetersiz kalır. Orta sınıf modeller, uygun fiyatı korurken mekanik tuşlar ya da daha iyi kişiselleştirme desteği gibi ek özellikler vasıtası ile daha fazla değer yaratır. Üst düzey modeller ise çoğunlukla son teknoloji yenilikler ve tasarım özellikleri vaat eder. Ancak bu ürünlerin fiyatları biraz yüksek olabilir. 

Marka ve Garanti

Göz önünde bulundurmaya değer bir başka faktör de marka olur. Oyuncu klavyesi satın alırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun bir başka yanıtı da bu bağlamda marka ve garanti süresi olur. Oyun klavyesi üretiminde başarılı markalara odaklanmak gerekir. Çünkü bazı markalar, kaliteye ve kişiselleştirmeye odaklanır. Bu da iyi bir oyun deneyimi elde etmeyi mümkün hale getirir. Bunun yanı sıra sıklıkla gözden kaçırılan bir başka konu da garanti süresi olur. Çoğu marka ürün garantisi verir. Fakat bazıları endüstri standartlarını aşar. Bir firmanın garanti süresi ve oyuncu klavyesinin garanti şartları, ürünün kalitesine olan güveni hakkında pek çok şey söyler. 

Taşınabilirlik ve Ağırlık

Oyuncu ekipmanınızı sık şekilde yanınızda taşıyor iseniz hafif ve kompakt bir klavye edinmeniz gerekir. Bazı klavyeler genel olarak daha hafiftir, daha küçüktür ve taşımayı kolaylaştırmak adına çıkarılabilir kablolara sahiptir. Tam özellikli ve tam boyutlu bir mekanik klavye, masa üzerinde etkileyici görünür. 

Ek USB Bağlantı Noktaları

Bazı oyuncu klavyelerinde ek bağlantı noktaları yer alır. Bunlar, oyun deneyiminizi bir üst noktaya taşır. Ek USB noktaları, sürücü, kulaklık, fare gibi diğer aygıtların direkt olarak klavyeye bağlanmasına yardımcı olur. Bu özellik kendi başına kolaylık bakımından önemli kabul edilir. Fakat bütün klavyelerin bu işlev ile beraber gelmediğini unutmamak kazım. Oyuncu klavyesi seçimi ile ilgili ayrıntılar bu şekilde.

BENZER BLOG BAŞLIKLARI
Oyuncu Koltuğu Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oyun deneyiminizi bir üst noktaya ulaştırmak istiyorsanız, özel bir oyuncu koltuğu almalısınız. Peki, oyuncu koltuğu satın alırken nelere dikkat edilmeli?

7 Ay Önce
Oyuncu Kulaklığı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oyuncu kulaklığı, oyuncular için en önemli seçimlerden biridir. Peki, oyuncu kulaklığı satın alırken nelere dikkat edilmelidir? Detayları açıkladık.

7 Ay Önce
CS2 Nokta Crosshair Yapma ve Ünlü Oyuncuların Kodları

CS2'de nokta crosshair yapımı ve ünlü oyuncuların crosshair kodları. En iyi nişan ayarlarını keşfedin ve performansınızı artırın.

2 Ay Önce