Kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kablosuz kulaklık piyasasında çok çeşitli modeller ve markalar mevcut. Bunlar arasından doğru seçim yapmak önem arz ediyor. Müzik dinlemek ya da oyun oynamak için yeni bir kulaklık almadan önce gereksinimlerinizi karşılayabilmesi açısından bazı unsurları göz önünde bulundurmanız öneriliyor.
Bluetooth kulaklık olarak da isimlendirilen kablosuz kulaklık, çok çeşitli marka ve model seçeneği sunuyor. Herkesin bütçesi ve ihtiyaçları ile uyum gösteren kablosuz kulaklıklar bulunuyor. Kablosuz kulaklık alırken bilinmesi gerekenler var. Bazı ayrıntılara dikkat ederek doğru ürünü temin etme şansı yakalayabilirsiniz. Peki, kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli? Ayrıntıları açıklıyoruz.
Kablosuz Kulaklık Nasıl Çalışır?
Kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli açıklamadan önce kablosuz kulaklıkların nasıl çalıştığından bahsedeceğiz. Bluetooth, 90’lı yıllardan bu yana kullanılan bir özellik. Temel olarak, aynı radyo frekansını kullanan cihazlar arasında veri alışverişini mümkün kılar. Bluetooth kulaklıklar, bilgisayarınıza, akıllı telefonunuza, hoparlöre ya da TV’lere bağlanan, frekans vasıtası ile müzik ve podcast dinlemenizi, filmi, dizi veya TV izlemenizi, oyunlar oynamanızı sağlayan bir ekipmandır.
Kablolara gereksinim duymadan kulaklık kullanmanıza yardımcı olur. Son derece konforlu ve pratik bir teknolojik ürün olarak karşınıza çıkar. Bluetooth kulaklıkların belirli bir şarj süresi vardır. Hepsinin kendine özel şarj kablosu veya şarj için özel kılıfları bulunur. Peki, bluetooth kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli? Şimdi, bluetooth kulaklık seçimi nasıl olmalı açıklayacağız.
Kablosuz Kulaklık Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Yeni bir kablosuz kulaklık almak isteyen kişiler için bazı dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmelidir diyorsanız; detaylar şöyle:
Kulaklık Şekli
Kulaklık şekli bakımından dört farklı format sunulur. En çok hangi stili beğenirseniz, ona karar verebilirsiniz. Her bir formatın kendine has özellikleri öne çıkar. Kablosuz kulaklık formatı şu şekilde ifade edilebilir:
- Auricular kulaklık: Bu, kulak içi kulaklık modelidir. Kulağın içine girmeyen, kulağın iç kısmına oturan bir kulaklık şeklidir. Dış gürültüye karşı herhangi bir izolasyonu bulunmaz.
- Kulak içi kulaklık: Bu ürünler, kulak kanalının içine giren ve sabitleme işlevi için silikon korumasına ve bir düzey ses yalıtımına sahip olan kulaklıklardır. Bu da onları gürültülü yerlerde yaşayan bireyler için ideal bir seçim haline getirir.
- Supra-auriküler kulaklık (kulak üstü): Bu ürünler ise kulağın dışında ve üstünde olan, başın üzerinden geçen bir tür kulaklıktır. Hatta bunlarda bir miktar ses yalıtımı bile vardır. Ancak bu model kulağın tümünü kaplamadığı için elde edilen performans, her kullanıcının yapısına bağlı olacaktır.
- Circoauriculars kulaklık (kulak üstü): Bu tür kulaklıklar ise kulağın tümünü kaplar. Sesin ve dış gürültünün yayılmasını izole eder. En popüler kulaklık türlerinden biridir. Ayrıca en büyük ve taşınması en zor olan kulaklık çeşididir.
Bluetooth 4.1 mi, 4.2 mi yoksa 5.0 mı?
Günümüzde Bluetooth’un beşinci sürümündeyiz. Ancak yine de 4.1 ya da 4.2 sürümler de piyasada kullanıcılara sunuluyor. Peki, bu neyi değiştirebilir? Sürümlerin farkı nedir? Kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli diyorsanız, Bluetooth sürümleri de önemli bir noktadır. 4.1 ila 4.2 sürümleri arasındaki fark, düşük güç tüketimi olur. Yeni sürüm yani Bluetooth 5.0, bağlı ekipmanlar arasında iki kat hız ve dört kat daha fazla menzil vaat eder. Eğer ki, kulaklığı kullanacak ortamda çok fazla hareket eden bir kişiyseniz, yeni sürüm işinize yarayacaktır.
Bluetooth 5.0 ayrıca diğer kablosuz teknolojilere müdahale hususunda da iyileştirmelere sahiptir. Kulaklığınızı iletim ekipmanının fazla olduğu alanlarda ya da sokakta yürürken kullanmayı düşünüyor iseniz Bluetooth 5.0 tercih etmeniz en doğrusu olacaktır.
Aktif Gürültü Engellemeye İhtiyacınız Var mı?
Bluetooth kulaklık seçimi nasıl yapılır diyenler için bir diğer önemli nokta da gürültü engelleyici özellik olur. Bu özellik, birçok insan tarafından kablosuz kulaklıklarda aranır. Aktif gürültü engelleme özelliği, dış mekandan gelen sesleri önler. Ses dalgaları yayarak, frekansları iptal ederek ve daha fazla kulaklık sesini kişiye ileterek, dış dünyadan izole olmayı mümkün kılan bir teknolojidir.
Özellikle de dış gürültü ile çevrili bir yerde yaşayan kişiler için uygundur. Klima sesi, uçak sesi, sokaktaki araba sesi ve diğer insanların konuşma sesi gibi birçok gürültüyü önler. Bu istenmeyen seslerden kendilerini izole etmek isteyenler için harika bir özelliktir.
Bu tür bir teknolojinin, sadece kulak kanalını kapatan ya da kulağı kaplayan yapısı nedeni ile doğal yalıtım sağlayan kulak içi ve kulak çevresi kulaklıklarda bulunması yaygındır. Burada önemli olan nokta ise kişinin gürültü önleyici bir ekipmana ihtiyacı olup olmadığıdır.
Gürültü kirliliğinin yoğun olduğu bir ortamda çalışmıyor iseniz aktif gürültü engelleme özelliği sunan bir kulaklığa yatırım yapmak, gereksiz bir maliyet olabilir. Çünkü bu özelliği içeren kulaklıklar, diğer modellere göre daha yüksek fiyatlıdır. Sadece evde ya da diğer sessiz yerlerde kullanım için bir kulaklık arıyorsanız, pil ömrü gibi başka özelliklerde iyi olan cihazlara yönelebilirsiniz.
Pil Kapasitesi
Kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun bir diğer yanıtı da pil kapasitesi olur. Bu, seçim yaparken bir başka mühim ayrıntıdır. Altı saat boyunca dayanabilen kulaklıklar ve 60 saat çalma kapasitesi sunan kulaklıklar mevcuttur. Ayrıca supra-auriküler ve circo-auriküler olarak bilinen cihazlar, daha büyük boyutlu olmalarından ötürü daha fazla pil kapasitesine sahipler. Daha küçük boyutlu kulaklıkların birçoğu, gün içinde birkaç ekstra şarj işlemi gerektirebilir. Bu tür ürünlerde taşınabilir pil fonksiyonuna sahip bir kutu bulunur. Bu, kulaklıkların günlük seyahatlerinizde size eşlik edeceği anlamına gelir.
Kulaklığınızı genel olarak birkaç saat süresince ve ara sıra şarj yapmanıza imkan tanıyan sabit bir ortamda kullanmıyorsanız, bu durum esasen belirleyici bir faktör olmamalıdır. Pilin zaman içinde doğal olarak yıprandığını hatırlatırız. Tüm bunlardan dolayı pil ömrü konusunda karar verirken, kullanım alışkanlığınızı da göz önünde bulundurmalısınız.
Kulaklığı Egzersiz Yapmak İçin mi Kullanacaksınız?
Egzersiz için kulaklık satın almak istediğinizde de bazı hususlara dikkat etmenizde yarar var. Öncelikle, cihazın tere ve suya dayanıklı olması önemli. Bazı modeller, özellikle de kulak içi kulaklık çeşitleri, belirli bir miktarda ve belirli bir zamanda suya karşı dayanıklılık içeren IPX4 koruması içerirler. Bu ürünler, spor etkinliklerinde kulaklık kullanmak isteyenler için iyi bir detaydır.
Suya dayanıklı bir kulaklık seçmek, yağmurdan kaynaklanan hasarları da önler. Özellikle de açık hava sporları ile ilgilenen kişiler, suya dayanıklı bir kulaklık satın alarak, problemsiz bir kullanım deneyimi elde edebilirler. Ayrıca suya dayanıklılık da tıpkı pil ömrü gibi zaman içinde zayıflar.
Kulak içi kulaklık modelleri, fiziksel aktivite yapanlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Çünkü bazı modellerde kulağa sabitlemek için özel bir çubuk bulunur. Bu da aktivite esnasında kulaklığın düşmesine engel olur. Kulağın tümünü kaplayan yapılar, özellikle de spor sırasında bölgenin aşırı ısınmasına yol açar. Bu yüzden uzun zamanlı kullanım rahatsız edici olabilir.
Ses Codec Bileşenlerine Dikkat Edin
Kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli araştırması yapanlar için bir diğer konu da ses codec bileşeni olur. Dijital dosyanın kodlanması, bu kodun çözülmesi ve kulaklıklara iletilmesinden bir ses codec bileşeni sorumlu olmaktadır. Oyunlar ya da video tüketimi için hem ses doğruluğu hem de gecikme olmaması, ses codec bileşeni ile mümkündür. Kaliteli ses deneyimi için bu bileşenin önemi bir hayli fazladır.
Yalnızca kulaklığın en iyi codec bileşenini desteklemesi yeterli değildir. Kaynağın da algoritmayı desteklemesi şarttır. Ses codec bileşenleri arasında öne çıkanlar şu şekilde sıralanır:
- SBC: Bu, birçok Bluetooth cihazda yer alan codec bileşeni olmaktadır. En basit olanıdır ve diğerleri gibi yüksek aktarım hızı barındırmaz. Fakat evrensel bir formattır ve bu nedenle kablosuz cihazlarda yaygın olarak kullanılır.
- ACC: Daha fazla sıkıştırmayla daha iyi kalite sağlar. SBC’den daha düşük aktarım hızlarında çalışır. SBC’ye göre bir ilerleme olarak görülür.
- APTX: CD’ye yakın kalite sağlamak adına öncekilerden daha yüksek bir iletim hızına sahiptir. Fakat formatta kalite kaybı ile alakalı bazı problemler mevcuttur.
- APTX HD: Daha yüksek iletim hızında daha fazla ses kalitesi sunarak önceki sürümün problemini çözmek için yaratılmıştır.
- APTX LL: Düşük gecikmeli versiyondur. İsminden de anlaşılacağı üzere APTC Codec bileşeninin bu sürümü, Bluetooth kulaklıktaki gecikmeyi minimize eder.
- LDAC: Aktarım hızını çoğaltılan sese göre değiştirmeyi sağlar. Kulaklığın enerji tüketimini optimize eder. Aynı zamanda aktarım, APTX HD'den 2 kat, SBC'den ise 3 kat daha hızlıdır.
İyi bir ses kalitesi arıyorsanız, en gelişmiş codec bileşenini destekleyen bir kablosuz kulaklık satın almalısınız. Bu durum çok önemli değil ise ve yalnızca hareket halindeyken müzik dinlemek istiyorsanız, herhangi bir codec bileşeni yeterli olacaktır.
En İyi Kablosuz Kulaklık Seçiminde Diğer Önemli Detaylar
Kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtı ile ilgili bilinmesi gerekenler henüz bitmedi. Diğer önemli noktalardan da söz edeceğiz. Kablosuz kulaklığınızı seçerken bazı ayrıntılara da odaklanmanız gerekir. En iyi kablosuz kulaklık seçimi için dikkat edilmesi gerekenler:
- Ses: Bir kulaklığın teknik özelliklerini bilmek biraz karmaşık bir durum olabilir. Öncelikle sesin düz ya da ekstra bas özelliğinin olup olmadığına bakmalısınız. Bu fark, ses dengelemeyi içerir. Ses düz ise bas ve tizler orantılı olarak duyulur. Ayrıca bu durumda orijinal seste en az bozulma oluşur. Ekstra bas modeli ise en düşük sesleri ön plana çıkarır. Düşük seviyeli sesi tercih eden kullanıcılar için ideal bir seçimdir. Üstün ses kalitesi elde etmek için empedans detayına da bakmak gerekir. Bu, gürültünün ses üretimini bozmasını engelleyen bir ölçüdür. Empedans ne kadar fazla olursa sesin kalitesi de o denli iyi olur. Fakat sesin daha yüksek olması bir koşul değildir.
- Konfor ve rahatlık: Bir kulaklıktan konfor ve rahatlık elde etmek, kulaklığın tipi ile yakından ilgilidir. Örneğin, kulak içi kullanılan ve bir şarj istasyonu olan ürünler, son dönemlerde oldukça popüler. Bunlar, kulağın içine sığan fakat sesi tam anlamıyla boğmayan ürünlerdir. Kablosuz olduğu için kullanım pratikliği sunar. Kulak üstü kulaklık da bir diğer seçeneğiniz olur. Çalışırken, oyun oynarken, müzik dinlerken ya da film/dizi izlerken daha fazla odaklanma arayanlar için uygun bir tercih olacaktır.
- Kablosuz kulaklık satın alırken nelere dikkat edilmeli diyorsanız, son olarak fiyat konusuna değinmek gerekir. Hem bütçenizi sarsmayan hem de ihtiyaçlarınızı karşılayan bir model seçmek önemlidir. Bunun için derinlemesine bir araştırma yapmalısınız.