Top Banner
Top Banner
TÜM KATEGORİLERİ GÖRÜNTÜLE
TÜM KATEGORİLERİ GÖRÜNTÜLE
PUBG Mobile Haberleri PUBG Mobile Haberleri
Brawl Stars Haberleri Brawl Stars Haberleri
Valorant Haberleri Valorant Haberleri
LoL Haberleri LoL Haberleri
CS2 Haberleri CS2 Haberleri
MLBB Haberleri MLBB Haberleri
8 Ay Önce
476 Görüntülenme 10 dk, 32 sn

Gamer Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gamer Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gamer bilgisayar seçimi, oyuncular için oldukça önemlidir. Oyun performansı üzerinde etkilidir. En yeni oyunları veya favori oyunlarınızı kusursuz performansla çalıştıran bir oyun bilgisayarı seçmeniz gerekir. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bu yazımızda gamer bilgisayar alırken nelere dikkat edilmelidir detaylıca açıkladık. 

Gamer Bilgisayar Alırken Bunları Unutmayın

gamer bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli

Gamer bilgisayar satın alırken odaklanmanız gereken çok çeşitli ayrıntılar mevcut. Bunlar:

İşlemci

Gamer bilgisayar alırken en önemli unsurlardan biri, işlemci olur. Yüksek performanslı bir oyun bilgisayarı oluşturmak istediğinizde işlemciye çok dikkat etmelisiniz. Oyun içi yapay zekanın işlenmesi ve karmaşık görevlerin yerine getirilmesi gibi birçok konuda önemli rol oynar. Öte yandan oyuncunun sanal ortam ile etkileşimini kontrol altında tutar. Günümüzde piyasada her biri kendine has niteliklere ve yeteneklere sahip olan çok çeşitli işlemci türleri bulunmaktadır. Bir oyun bilgisayarı için en iyi seçenekler arasında Intel Core i7 ve i9 serisi yer alır. Bu tür işlemciler, mükemmel bir oyun performansı sunar. Video düzenleme ve işleme gibi bazı önemli görevler için de uygundur. Bir başka popüler seçenek de AMD Ryzen işlemcilerdir. Özellikle de Ryzen 7 ve Ryzen 9 modelleri, oyuncular için uygun olacaktır.

Grafik Kartı

Gamer bilgisayar alırken nelere dikkat edilmesi sorusunun bir başka yanıtı da grafik kartı olur. Grafik kartını seçmek, bir oyuncu bilgisayarı için son derece önemlidir. Oyunlarda optimal performans sağlanması, yüksek kaliteli grafikler elde edilmesi, sürükleyici ve akıcı oyun deneyimi için grafik kartının önemi bir hayli fazladır. Grafik kartı satın alırken oyun performansını etkileyen farklı özelliklerin dikkate alınması lazımdır. Bu noktada VRAM belleği, konektör türleri, çözünürlük ve yenileme hızı, GPU mimarisi önemli olan noktalardır. 

RAM Bellek

RAM bellek, herhangi bir oyun bilgisayarı için en önemli bileşenlerden biri olarak kabul edilir. Oyunları çalıştırma sırasında işlemcinin hızlı bir biçimde erişmesi gereken verileri geçici şekilde depo eden RAM bellek, iyi bir deneyim için önem arz eden ekipmanlar arasında yer alır. Yeterli miktarda RAM bellek, olası sorunları önler, takılmadan ve kusursuz bir oyun deneyimi elde etmenize yardımcı olur. Gamer bilgisayar için uygun RAM bellek seçmek, bazı detayları dikkate almayı gerektirir. Bellek kapasitesi b unlardan biri olmaktadır. Genel kapasite ne kadar fazla olur ise o kadar iyi bir oyun deneyimi mümkündür. 2024 senesinde yeni oyunlar için minimum 16 GB önerilmektedir. Fakat daha iyi bir performans isteyenler için 32 ve 64 GB harika bir seçim olacaktır. 

RAM bellek seçiminde dikkate alınması gereken bir başka nokta ise megahert cinsinden ölçümü yapılan RAM bellek hızı olmaktadır. Hız ne kadar fazla olur ise işlemci bellekte muhafaza edilen verilere o denli hızlı erişim sağlar. Muazzam bir performans yakalamak adına 3200 Mhz’in üstünde frekanslara sahip belleklerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Öte yandan RAM belleğin bilgisayarınızın ana kartı ile uyumlu olması da önemli bir detay olarak karşınıza çıkar. Bütün anakartlar, yüksek kapasiteye sahip, yüksek hızlı özellikli bellekleri desteklemeyebilir. Bundan dolayı istediğiniz özelliklere uygun olan bir seçim yaptığınızdan emin olmalısınız. 

Depolama Birimi

2024 gamer bilgisayar seçiminde vermeniz gereken en önemli kararlardan biri de gereksinimlerinize uygun bir depolama türünü seçmektir. Yaygın şekilde kullanılan iki seçenek; HDD ve SSD olmaktadır. SSD depolamalar, oldukça hızlı okuma ve yazma hızları ile öne çıkarlar. Bu da sonuç olarak işletim sisteminin daha hızlı açılması ve oyun yükleme sürelerinin minimize edilmesi anlamına gelir. Aynı zamanda mekanik parçalarının bulunmaması, onları çok daha dayanıklı hale getirmektedir. 

HDD depolamalar ise depolama kapasitesi bakımından paranızın karşılığını verir. Dosya, oyun ve film koleksiyonunuzu depolamak için çok daha büyük bir alana gereksinim duyuyor iseniz HDD sizin için ekonomik bir seçenek olacaktır. Fakat SSD ile karşılaştırıldığı zaman daha yavaş olduğunu söyleyebiliriz. Bu da daha uzun yükleme süreleri ile sonuçlanmasına sebebiyet vermektedir. 

HDD ve SSD arasında seçim yaparken hız gereksinimlerinizi ve kapasitenizi dikkate almalısınız. Hızlı performans sizin için önemli ise SSD seçmelisiniz. Depolama alanından biraz ödün vermek konusunda sorununuz bulunmuyorsa da yine SSD doğru bir seçim olacaktır. Diğer yandan dosyaları ve çeşitli verileri depolamak için çok fazla alana gereksinim duyuyorsanız ve daha yavaş bir performansı kabul ediyorsanız; HDD daha iyi bir seçenek olarak karşınıza çıkar. Bazı hallerde, işletim sistemi ve en fazla kullanılan oyunlar için bir SSD ve aynı zamanda dosya depolama için bir HDD kullanarak da her iki çözümü aynı anda elde etmek mümkün olacaktır.

Depolama Kapasitesi

Herhangi bir gamer bilgisayar için doğru depolama kapasitesini seçmek önemlidir. Doğru seçim sayesinde mevcut ve gelecekteki oyunlarınızı kurmak ve depo etmek için yeterli miktarda alana sahip olursunuz. Gigabaytlarca yer edinen günümüz oyunlarının boyutu göz önüne alındığı zaman geniş kapasitenin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Tüm oyunlarınızı barındıracak yeterli kapasiteyi elinizde bulundurmanız çok önemlidir. Bunun için uygun sabi diski seçmeniz gerekiyor. Özellikle de yüksek kaliteli grafikler içeren oyunların popülaritesi günden güne artış göstermektedir. Bu da oyunların boyutunu doğal olarak artırır. Bu yüzden minimum kapasitesi 1 TB olan bir sabit disk satın almanız son derece önemlidir.

Aynı zamanda ilerleyen süreçteki güncellemeler ve satın alabileceğiniz yeni oyunlar için gereken alanı da hesaba katmanızda fayda bulunur. Gelecekte çok fazla oyunu deneyimlemeyi planlıyor iseniz 2 TB ve daha çok gibi daha fazla kapasiteli bir sabit sürücüye yatırım yapmanız önerilir. Fakat daha hızlı ve daha yüksek performans gösteren bir seçenek arıyorsanız, SSD’ler eşsiz bir seçim olacaktır. Genel olarak sabit sürücülerden daha az kapasitelere sahip olan bu ekipmanlar, daha hızlı yükleme süreleri ve daha iyi oyun performansı vaat eder.

Kısacası gamer bilgisayar seçiminde doğru depolama kapasitesine karar verirken oyunların boyutunu ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca bütçenizi de hesaba katmalısınız. Başlangıç için en azından 1 TB kapasiteli bir sabit disk doğru seçim olacaktır. Fakat daha yüksek performans için farklı alternatiflere yönelebilirsiniz. 

Güç Kaynağı

Gamer bilgisayar alırken nelere dikkat edilmelidir diye soranlar için güç kaynağı hususundan da söz edeceğiz. Güç kaynağı, 2024 senesinde bir oyun bilgisayarının en mühim bileşenleri arasında yer akmaktadır. Sistemin diğer bütün bileşenlerine enerji iletmekten, cihazın düzgün çalışmasını mümkün kılmaktan, aşırı ısınmayı ve çeşitli sistem problemlerini engellemekten sorumludur.

Bir güç kaynağına karar verirken çeşitli ayrıntıları göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Bunlardan birincisi, bilgisayar sistemlerinin konfigürasyonuna ve ortalama enerji tüketimine göre boyutlandırılması gereken güç olmaktadır. Öte yandan güç kesintilerini ya da ekipmanın hasar almasını engellemek adına güç kaynağının bütün bileşenleri ve çevre birimlerini desteklemeye yetecek biçimde güce sahip olması son derece önemlidir. 

Güce ek olarak enerji verimliliği de hesaba katılması gereken bir başka önemli husus olarak karşınıza çıkar. Güç kaynakları için cihazın elektrik enerjisini kullanabilir enerji biçimine dönüştürmedeki verimliliğini ifade ede 80 plus gibi farklı enerji verimliliği sertifikaları vardır. Çok daha verimli bir güç kaynağını seçmek, sadece uzun vadeli enerji maliyetlerini seçmekle kalmaz. Bununla beraber bilgisayarın kullanım ömrünü de destekler. 

Güç Miktarı

Oyuncuların karşılaşmış oldukları problemlerin birçoğu, ekipmanın güç kaynağındaki güç eksikliği ile alakalı olmaktadır. Bu nedenle gamer bilgisayar seçiminde güç miktarı da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında konumlanır. Gerekli gücü hesap etmek için bileşenlerin konfigürasyonunu ve bunların her birinin enerji harcamasını hesaplamanız lazımdır. İlk olarak sabit sürücüler, RAM modülleri, grafik kartı ve işlemci gibi her bir bileşenin maksimum gücünü incelemeniz lazımdır. 

Ardından bu watt değerlerini toplamalısınız ve güç kaynağının yoğun oyun esnasında güç artışlarına dayanmaya hazır olduğundan emin olmak adına ortalama yüzde 20-30 civarında bir güvenlik marjı eklemelisiniz. Bu tür bileşenler çok fazla enerji gerektirmeyeceği için video kartlarının ve aynı zamanda CPU’ların enerji tüketimini incelemek de önem arz eder. 

Bu tür bilgileri edinmek için her bir bileşenin teknik özelliklerine bakmalısınız. Gamer bilgisayar için güvenilir ve istikrarlı güç sağlayabilen, tutarlı performansı teşvik eden ve oyun esnasında ani kapanma gibi problemleri engelleyen, kaliteli bir güç kaynağına yatırım yapmanız tavsiye edilir.

Anakart

Gamer bilgisayar söz konusu olduğunda en önemli noktalardan biri de anakart olur. Bilindiği gibi anakart, depolama, grafik kartı, RAM bellek ve işlemci gibi diğer bileşenlerin bağlanmasından sorumludur. Sistem ve bileşenlerin genişletme kapasitesi arasındaki uyumluluğu sağlamak adına doğru anakarta yatırım yapmak gerekir. 

Anakart seçiminde işlemci soketi gibi bazı hususları dikkate almalısınız. Her işlemcinin kendine has bir soket türü bulunur ve seçilen işlemci soketine uygun bir anakart almak gerekir. Bununla beraber sisteme yeni ekipmanlar ve çevre birimleri dahil edilmesini sağlayan anakartın genişletme yuvaları da dikkate alınması gereken bir başka noktadır.

Ayrıca anakartın boyutu da mühimdir. Mini-ITX, microATX ve ATX gibi farklı anakart formatlarını bulunur. Kasa ve diğer sistem bileşenleri ile uyumlu olan bir boyut seçilmelidir. Bununla beraber sistemin performansını ve dayanıklılığını etkileyebilecek ısı emiciler ve kapasitörler gibi anakart bileşenlerinin de kaliteli olması gerekir. Bütün bu özellikler dikkate alındığında oyun bilgisayarının gereksinimlerini karşılayan, diğer sistem parçaları ile uyumluluğu teşvik eden ve sistemin genişleme kapasitesini mümkün kılan bir anakart seçmek lazımdır.

Kasa

Gamer bilgisayar alırken kasanın seçimi önemli bir detaydır. Kasa, sistemin iyi performans göstermesinde etkin rol oynar. Kasanın boyutları, dikkat edilmesi gereken mühim bir faktördür. Çünkü kasa ekipmanının geniş bilgisayar bileşenlerini barındıracak kadar büyük olması ve iyi bir hava akışı sağlaması gerekir. Kasanın hava sirkülasyonuna izin vermesi, bileşenlerin aşırı ısınmasını önler. 

Kaliteli ve kullanışlı bir kasada iyi konumlandırılmış fanlar, hava girişi ve çıkışı için açıklıklar yer almalıdır. Kasanın iç bölümü, bileşenlerin kurulumuna ve genişletilmesine destek sağlamak bakımından oldukça önemlidir. HDD ve SSD gibi ek depolama sürücüleri için bölmeler de olmalıdır. Aynı zamanda video yakalama, ses kartları ve diğer çevre birimleri için genişletme yuvaları muhakkak bulunmalıdır. 

Gamer bilgisayar için bir kasa seçimi yaparken, kullanmayı düşündüğünü bütün bileşenler ile uyumluluğu elde etmek şarttır. Bu yalnızca sistemin fiziksel boyutunu değil, öte yandan soğutma sistemine dikkat etmeyi de gerektirir. İlk olarak kasa boyutunu kontrol etmelisiniz. Kullanmayı düşündüğünüz bileşenlerin teknik özellikleri ile kasayı karşılaştırmalısınız. Kasada havalandırma için özel bölmelerin olup olmadığına da mutlaka bakmalısınız.